وقتی به خرید میروید، این نکات را فراموش نکنید!

بسیاری از ما به چند یادآوری ساده برای خریدی هوشمندانه نیاز داریم. در طول سالها، همگی ما چیزهای زیادی خریداری کردهایم که شاید واقعاً نیازی به آنها نداشتهایم. دلیل آن شاید این باشد که بسیاری از ما در فرهنگی پرورش یافتهایم که خواستههایمان خیلی فوری برآورده شدهاند.
ما دائما با تصاویر پر زرقوبرق کالاهای جدید بمباران میشویم؛ رسانهها میدانند که چگونه دکمهی «خواستن» ما را فشار دهند، دوستانمان چیزهای جالبی را که تازه خریداری کردهاند، به ما نشان میدهند و ما هم میخواهیم آنها داشته باشیم. همسایگانمان به تازگی ماشین جدیدی خریدهاند، ما هم میخواهیم مانند آنرا داشتهباشیم!
اما صبر کنید! باید بدانید که روشهای زیادی برای مهار خواستهها وجود دارد. خواستن، پاسخی است احساسی به نارضایتی از آنچه که دارید. تلاش برای راضی کردن خود با چیزهای بیشتر، شبیه اعتیاد به مواد مخدر است. برای مدت کوتاهی شاد و راضی میشوید، اما بعد از فرسوده شدن چیزی که خریدید، باز هم دلتان میخواهد خرید کنید.
قبل از اینکه نکات خرید خوب با هم مرور کنیم، بیایید تفاوت بین نیاز و خواسته را مقایسه کنیم.
نیاز
طبق فرهنگ لغت، نیاز، یک احتیاج، وظیفه ضروری یا التزام است. نیاز ضرورتی است که ناشی از شرایطی خاص است.
خواسته
خواسته، یک آرزو، هوس، تقاضا یا یک میل است.
تفاوتشان را درک کردید؟
قدر چیزهایی که از قبل دارید، بدانید
یک از دلایلی که فریب میخوریم و چیزهای بیشتری میخریم این است که واقعاً قدر آنچه را که در حال حاضر داریم نمیدانیم. باید قبل از خریدِ هر چیزی از خودمان بپرسیم که «آیا قبلا چیزی شبیه به این داشتهام که خواستهام را برآورده کند؟» اگر جواب مثبت است، چرا باید چیزی بخریم که از قبل داریم؟ بیشتر اوقات، دلیل خوبی نمیتوانیم پیدا کنیم. بنابراین به جای خرید چیز جدید، روی موردی که از قبل داریم تمرکز کنیم. این کار به ما اجازه میدهد تا از داشتهها بیشتر استفاده کنیم و قدرشان را بدانیم.
طبق لیستی که از قبل تهیه کردهاید، خرید کنید
بسیاری از افراد بیش از حد خرج میکنند یا چیزهایی میخرند که واقعا نیازی به آنها ندارند و در نهایت هرگز استفاده نمیکنند. آیا پولی که به سختی به دست آوردهاید و وقت گرانبهایی که صرف میکنید ارزش این را ندارد که چند دقیقه برای تهیهی لیست خریدتان وقت بگذارید؟ مطمئناً همینطور است. بنابراین، قبل از اینکه به خرید بروید، آنچه را که قبلاً دارید – در کمدها، کابینتها، خانه یا گاراژ خود به دقت نگاه کنید، سپس لیستی از چیزهایی که ندارید، بنویسید. اطمینان حاصل کنید که این کالاها نیازهای واقعی هستند – نه خواستههای بیهوده. و در آخر، یادتان باشد که هنگام خرید از آن لیست استفاده کنید! لیست خرید برای ماندن ته کیف و یا در جیبهایتان نیست. باید از آن استفاده کنید و فقط چیزهایی را بخرید که در آن لیست هستند! تهیهی لیست خرید، از مهمترین نکات خرید خوب محسوب میشود.
تنهایی خرید کنید
کسانی که ما را در خرید همراهی میکنند، اغلب اوقات شبیه شریک جرم هستند! آنها میتوانند ما را برای خرید چیزهایی که نمیخواهیم و یا نیازی به آنها نداریم وسوسه کنند و از این کار انگیزههای خود را دارند؛ شاید احساس رقابت میکنند یا میخواهند جای ما باشند و آن چیزها را بخرند. شما میتوانید با دوستانتان، ویترین مغازهها را نگاه کنید و در بازار گشتی بزنید اما خرید را به مواقعی واگذار کنید که به تنهایی به بازار میروید!
هنگام خستگی، گرسنگی، تنهایی، بی حوصلگی و ناراحتی خرید نکنید
جملهی بالا لیستی جامع از حالاتی است که برخی افراد را به سمت خرید بیش از حد سوق میدهد و در نهایت چیزهایی را میخرند که نمیخواهند و یا به آنها احتیاج ندارند! موارد مذکور برخی از محرکهای عاطفی رایجی هستند که مردم را وادار به خرید ناخودآگاه و غیرهوشمندانه میکنند. اگر هر یک از این احساسات را دارید؛ خستگی، گرسنگی، تنهایی، بیحوصلگی و ناراحتی، به خرید نروید. کار دیگری انجام دهید تا زمانی که احساس بهتری پیدا کنید.
از خودتان بپرسید که «این را کجا میپوشم/ استفاده میکنم؟»
خیلی از ما بدون اینکه فکر کنیم چیزی که میخواهیم بخریم کجا قرار است مورد استفاده قرار گیرد، خرید میکنیم. پولی که به سختی به دست میآوریم و حتی وقت گرانبهایمان صرف خرید چیزهایی میشود که در کمد، خانه و زندگیمان جایی ندارند.
یکی از نکات خرید خوب و راههای قطع چرخهی خریدهای هیجانی این است که تصور کنید کالایی که قصد خرید آن را دارید، هماکنون در اختیار دارید و متعلق به شماست. آن را در کمد / خانه خود تصور کنید، واقعاً همانجا تصورش کنید. حالا فکر کنید و ببینید آیا هنوز هم از داشتن آن هیجان زدهاید؟ یا اینکه دیگر هجیانانگیز به نظر نمیرسد؟ بسیاری از ما حتی لحظهای فکر نمیکنیم که آیا واقعاً به این کالا احتیاج داریم یا نه، و در نتیجه چیزهایی را که هرگز استفاده نمیکنیم با خود به خانه میبریم.
فقط چون کالایی تخفیف خورده، آن را نخرید
به یاد داشته باشید که هر خرید ارزانی، اگر که کالایی که قصد خریدش را دارید اندازهی شما نیست، آن را دوست ندارید یا خواسته یا نیاز واقعی شما را برآورده نمیکند، دیگر ارزان نیست!
پرداختن بیست هزار تومان برای یک پیراهن یا یک جفت کفش یا لوازم آرایشی یا شمعهای معطر یا ساعت تزئینی یا هر چیز دیگری که هرگز نمیپوشید (یا فقط یک بار قرار است بپوشید) یا استفاده نمیکنید، هدر دادن آن بیست هزار تومان است. با گفتن «وای! تخفیف خورده» کارمان را توجیه میکنیم، اما این بیست هزار تومانها روی هم جمع و در آخر تبدیل به رقم زیادی میشوند. شما بیست هزار تومان را از پنجره به بیرون نمیاندازید، بنابراین پولی که به سختی بدست آوردهاید را به دلیل تخفیف قیمت فروش، از پنجره به بیرون پرتاب نکنید. در حراج فقط کالاهایی را بخرید که در لیست خریدتان باشند و به بودجه شما بخورند.
منابع: سایتهای nosidebar و shopyourwardrobe